Γράφει ο Διάκος Θοδωρής
Συντάκτης – Δημοσιογράφος
Έχουμε 2021, και κάποιος θα έλεγε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένας νέος άνθρωπος που να μην είναι επαρκώς ενημερωμένος για το πώς λειτουργεί το σώμα του. Φαίνεται όμως πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να καλύψουμε, άρα αποφασίσαμε να απαντήσουμε στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με την περίοδο.
Και ελπίζουμε κάποια στιγμή, στο κοντινό μέλλον, να μην υπάρχουν πλέον παιδιά που να μην γνωρίζουν ή – ακόμα χειρότερα – να ντρέπονται να ρωτήσουν.
Τι συμβαίνει αν δεν μου έρθει περίοδος έναν μήνα;
Τίποτα απολύτως. Είναι πολύ φυσιολογικό να προσπεράσεις μια περίοδο, ειδικά στα πρώτα χρόνια που σου έρχεται. Το στρες, η γυμναστική και κάποια πιθανή ασθένεια μπορεί να είναι ο φταίχτης. Μπορεί να συμβεί αν κερδίσεις ή χάσεις βάρος απότομα. Αν χάσεις δύο περιόδους στην σειρά, ίσως θα ήταν καλό να μιλήσεις με τον γιατρό σου.
Μπορούν τα ταμπόν να προκαλέσουν τοξικό σοκ;
Τα ταμπόν πολύ σπάνια θα προκαλέσουν μολύνσεις, που με την σειρά τους θα προκαλέσουν τοξικό σοκ. Ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης, άλλαζέ το κάθε τέσσερις ώρες περίπου, και αγόρασε πιο λεπτό ταμπόν, για να νιώθεις ακόμα πιο ασφαλής. Αν 2-3 μέρες αφού ξεκινήσει η περίοδος, αρχίσεις να παρατηρείς πυρετό, τρέμουλο, ναυτία ή διάρροια, μίλησε με τον γιατρό σου.
Έχω αυξημένη ροή;
Το πιο πιθανό είναι όχι. Οι περισσότερες γυναίκες χάνουν 3-4 κουταλιές της σούπας αίμα σε κάθε περίοδο. Αν χρησιμοποιείς περισσότερες από 10 σερβιέτες ή ταμπόν κάθε μέρα, μίλησε με τον γιατρό σου.
Πόσο πρέπει να κρατάει η περίοδός μου;
Για τις περισσότερες γυναίκες, η περίοδος κρατάει 3-5 ημέρες. Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Οτιδήποτε ανάμεσα στις 2 και στις 7 μέρες είναι φυσιολογικό. Αν ξεπεράσεις τις 7 ημέρες, μίλησε στον γιατρό σου.
Γιατί υπάρχουν ταμπόν διαφορετικού μεγέθους;
Διαλέγεις ταμπόν ανάλογα με την ροή σου. Όσο πιο μεγάλη η ροή, τόσο μεγαλύτερο ταμπόν θα χρειαστείς. Μην χρησιμοποιείς μεγαλύτερο ταμπόν από ό,τι χρειάζεσαι, και μην ξεχνάς να το αλλάζεις κάθε 4 ώρες. Επίσης, θα ήταν καλό να κοιμάσαι με σερβιέτα, και όχι με ταμπόν, για να ελαττώσεις τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων.
Μπορώ να μείνω έγκυος όσο έχω περίοδο;
Ναι, ακόμα κι όταν αιμορραγείς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείς προφυλάξεις όταν κάνεις σεξ—και όχι μόνο για να αποφύγεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Πρέπει να προστατεύεσαι και από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Πώς να αντιμετωπίσω τις κράμπες;
Τα απλά παυσίπονα θα κάνουν δουλειά, αλλά μπορείς επίσης να δοκιμάσεις μια ζεστή κομπρέσα στην μέση ή στο στομάχι, ή ένα ζεστό μπάνιο.
Γιατί νιώθω πρησμένη όταν έχω περίοδο;
Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σου μπορεί να κατακρατεί νερό. Δοκίμασε για εκείνες τις μέρες να αποφεύγεις αλάτι και καφεΐνη, και να κάνεις λίγη γυμναστική. Θα σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα!
Η χρήση ταμπόν πονάει;
Στις περισσότερες γυναίκες, όχι. Μην ξεχνάς ότι ο κόλπος σου είναι εξαιρετικά ευλύγιστος—σκέψου ότι κάποια μέρα, αν είναι κάτι που θέλεις να κάνεις, θα γεννήσεις ένα παιδί. Αν, πάντως, η χρήση ταμπόν σε πονάει, μην το παρακάνεις και μην προσπαθήσεις να πιέσεις τον εαυτό σου, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείς. Δοκίμασε ένα πιο λεπτό ταμπόν.
Γιατί θέλω να φάω junk food;
Κανείς δεν έχει καταφέρει να εξακριβώσει για ποιον λόγο η περίοδος δημιουργεί αυτήν την όρεξη στις γυναίκες – όπως και άλλα συμπτώματα της περιόδου – αλλά το πιο πιθανό είναι να παίζουν ρόλο οι ορμόνες. Αν όντως χρειάζεσαι κάτι γλυκό εκείνη τη στιγμή, προσπάθησε να φας ένα φρούτο. Αν, πάλι, θέλεις κάτι αλμυρό και λιπαρό, υπάρχουν κι εδώ υγιεινές εναλλακτικές, όπως ο σολομός, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.
Πώς να διαχειριστώ τα συμπτώματα της περιόδου;
Η γυμναστική βοηθάει σημαντικά, όπως και το να αποφεύγεις τα αλμυρά φαγητά. Είναι καλή ιδέα να περιορίσεις τους καφέδες μια βδομάδα πριν ξεκινήσει η περίοδός σου. Αν τα συμπτώματά σου εξακολουθούν να σε βασανίζουν, μίλησε με τον γιατρό σου.
Η περίοδος σημαίνει ότι δεν είμαι έγκυος, σωστά;
Όχι πάντα, δυστυχώς. Μερικές φορές, μπορεί να ματώσεις στο πολύ αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης. Αν η αιμορραγία δεν είναι τυπική της αιμορραγίας που βιώνεις σε κάθε περίοδο, ή αν αισθάνεσαι ναυτία ή κούραση, ίσως να πρέπει να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης.