Το τεστ Παπανικολάου είναι μια απλή, ανώδυνη και χαμηλού κόστους εξέταση που αφορά την λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και αποσκοπεί στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αποτελεί σημαντικό μέρος των τακτικών επισκέψεων υγείας των γυναικών επειδή μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η ανίχνευση αυτή αυξάνει την πιθανότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισής του. Τα τεστ Παπανικολάου μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν αλλαγές στα αυχενικά κύτταρα λόγω ορισμένων στελεχών του ανθρώπινου ιού θηλώματος (HPV). Η έγκαιρη ανίχνευση αυτών των ανώμαλων κυττάρων μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου.

Πρέπει να εξετάζονται όλες οι γυναίκες;
Οι περισσότερες γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών πρέπει να κάνουν τακτικά το τεστ Παπ.Οι γυναίκες ηλικίας 21 έως 29 ετών πρέπει να εξετάζονται κάθε τρία χρόνια, ενώ γυναίκες στην ηλικιακή ομάδα των 30 έως 65 μπορούν να το κάνουν κάθε 5 χρόνια . Το τεστ Παπ δεν συνιστάται για γυναίκες ή κορίτσια κάτω των 21 ετών. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ο κίνδυνος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι πολύ χαμηλός.

Θα πρέπει να κάνω κάτι για να προετοιμαστώ για το τεστ;
Μια καλή στιγμή για να κάνετε το τεστ είναι περίπου πέντε ημέρες μετά την τελευταία ημέρα της περιόδου σας. Πρόσθετες συστάσεις είναι να αποφύγετε ορισμένες δραστηριότητες λίγες μέρες πριν από το τεστ Παπ. Δύο έως τρεις ημέρες πριν από τη δοκιμή σας δεν πρέπει:
-Να χρησιμοποιείται ταμπόν
-Να χρησιμοποιείται αφρούς ελέγχου των γεννήσεων ή άλλες κολπικές κρέμες
-Να έχετε ερωτική επαφή

Υπάρχουν κίνδυνοι για τη δοκιμή;
Μπορεί να αισθανθείτε ήπια δυσφορία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά δεν υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι για ένα τεστ Παπ.

Ευάγγελος Βόγγας | Γυναικολόγος - Μαιευτήρας