Δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (14η-27η εβδομάδα)

Στο δεύτερο τρίμηνο, το σώμα της γυναίκας υφίσταται αλλαγές και το έμβρυο συνεχίζει την πορεία της ενδομήτριας ανάπτυξης του. Μετά από τρεις πολύ ιδιαίτερους μήνες, όπου ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος και αντιμετώπισε τις πρώτες διαταραχές της κύησης, η γυναίκα μπορεί πια αισθανθεί περισσότερη ανακούφιση. Στο δεύτερο τρίμηνο, στην πραγματικότητα, η ναυτία και ο εμετός μειώνονται έως ότου  εξαφανιστούν.

Σε αυτή την περίοδο θα πραγματοποιηθεί η υπερηχογραφική εξέταση Β’-επιπέδου, ένας εξαιρετικά σημαντικός υπερηχογραφικός έλεγχος, ο οποίος λαμβάνει χώρα μεταξύ της 21ης και της 25ης εβδομάδας της κύησης και μας δίνει πληροφορίες σχετικές με την ανατομία του εμβρύου. Επίσης κατά την 26η-28η εβδομάδα η έγκυος θα υποβληθεί στην καμπύλη σακχάρου ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, η οποία μετρά την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας.

Χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη της κύησης.
Το σώμα εν τω μεταξύ προσαρμόζεται στην ανάπτυξη του παιδιού. Το στήθος πρήζεται και οι θηλές γίνονται πιο σκούρες και μεγαλύτερες. Η μέλλουσα μητέρα παίρνει βάρος, χάρη σε μια έντονη όρεξη. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό όχι να τρώμε για δύο, αλλά να ακολουθούμε μια σωστή διατροφή καταναλώνοντας μικρά γεύματα, και επιλέγοντας υγιεινά τρόφιμα. Ενώ η μέση εξαφανίζεται, τα πόδια γίνονται βαριά και η ορθοστασία  προκαλεί κόπωση.

Οι πρώτες κινήσεις του μωρού γίνονται αισθητές από την μητέρα. Ο δεσμός μητέρας εμβρύου  γίνεται ισχυρότερος, και το έμβρυο αντιδρά στα ερεθίσματα που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτή είναι η πιο γλυκιά στιγμή της εγκυμοσύνης, όπου η γυναίκα έχει περισσότερη ενέργεια και ενθουσιασμό, αισθάνεται ευδαιμονία και ονειρεύεται να κρατήσει το μικρό της στα χέρια της.

Leave a comment

Ευάγγελος Βόγγας | Γυναικολόγος - Μαιευτήρας