Πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (1η-13η εβδομάδα)

Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης τίποτα ακόμα δεν είναι εμφανές εξωτερικά, αλλά το πρώτο τρίμηνο είναι το πιο σημαντικό στάδιο της κύησης. Ο λόγος; Είναι αυτή η χρονική περίοδος που θα καθορίσει αν η εγκυμοσύνη θα συνεχιστεί ή όχι. Οι ορμόνες, ειδικά προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, αυξάνονται, προκαλώντας μικρές και μεγάλες αλλαγές στο σώμα. Η γυναίκα αρχίζει να αισθάνεται τα πρώτα συμπτώματα, ναυτία, τάση στο στήθος, ευαισθησία στη γεύση και στην όσφρηση.

Ξεκινώντας από την έκτη εβδομάδα η μήτρα αυξάνει σε όγκο, και γύρω  στη δέκατη εβδομάδα η μέλλουσα μητέρα αρχίζει να παίρνει κάποιο βάρος και η όρεξή της αυξάνεται. Η καρδιά και οι πνεύμονες αρχίζουν να εργάζονται περισσότερο, αυξάνεται ο όγκος  του αίματος, ενώ ο καρδιακός ρυθμός και η πίεση  μειώνονται.

Εμφανίζονται πόνοι μικρής έντασης παρόμοιοι με αυτούς της εμμήνου ρύσεως, και μερικές φορές συνοδεύονται από μικρής έντασης κολπική αιμορραγία. Συχνά πολλές γυναίκες ανησυχούν, όμως, στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι πάντα ένα σύμπτωμα αποβολής, αν και μέχρι σήμερα η αιτία αυτού του φαινομένου παραμένει άγνωστη.

Τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αποφεύγονται οι ακτινογραφίες, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς. Επιπλέον, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να φροντίζει καλύτερα την υγεία της, κρατώντας υπό έλεγχο τη δίαιτα και να βάλει λίγη κίνηση στη ζωή της. Μετά την ανακάλυψη ότι είναι έγκυος, θα πρέπει να σταματήσει το αλκοόλ, το κάπνισμα και κάποια φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία του εμβρύου. Ακόμη θα πρέπει να λαμβάνεται η σωστή ποσότητα  φυλλικού οξέος για να καταστεί δυνατή η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και να αποφευχθεί η εμφάνιση δισχιδούς ράχης.

Κατά το πρώτο τρίμηνο πρέπει να εκτελούνται κάποιες βασικές εξετάσεις.  Μετά την 6η εβδομάδα, πραγματοποιείται το πρώτο υπερηχογράφημα, με το οποίο διαπιστώνεται η ύπαρξη καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου. Κατόπιν πραγματοποιούνται μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων, γνωστών ως προγεννητικός έλεγχος. Κατά την 11-12η εβδομάδα η γυναίκα θα υποβληθεί στον υπερηχογραφικό έλεγχο αυχενικής διαφάνειας για την αξιολόγηση της πιθανότητας ανωμαλιών στο έμβρυο.

Leave a comment

Ευάγγελος Βόγγας | Γυναικολόγος - Μαιευτήρας