Τα ινομυώματα μήτρας αποτελούν καλοήθεις όγκους μέσα και έξω από τη μήτρα, που εμφανίζονται στην αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών και προκαλούν πλήθος συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία της μήτρας ως αναπαραγωγικού οργάνου ή έχουν τη μορφή διαταραχής της περιόδου.

Η μήτρα που είναι σχήματος απιοειδούς (σαν αχλάδι δηλαδή) αποτελείται από λείες μυϊκές ίνες ενώ τα ινομυώματα φέρουν σκληρό ινώδη ιστό άλλοτε άλλης σκληρότητας, που δεν έχει έτσι τη δυνατότητα σύσπασης ή διάτασης όπως οι ίνες της μήτρας. Έτσι, τα ινομυώματα στη μήτρα διαταράσσουν την υφή και λειτουργία αυτής και ανάλογα με τη θέση τους και το αν το μέγεθός τους είναι μεγάλο (π.χ. ινομύωμα 10 εκατοστά) προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα.

Συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι ένα ινομύωμα χρειάζεται αφαίρεση:

  • Μεγάλη μηνορραγία ή εμφάνιση αίματος στο μεσοδιάστημα δύο περιόδων
  • Αίσθημα βάρους και πίεσης κάτω από τον ομφαλό
  • Ανωμαλίες στην ούρηση, όπως ασυνήθιστη συχνοουρία αν η πίεση συμβαίνει στην ουροδόχο κύστη
  • Δυσκοιλιότητα αν η πίεση συμβαίνει στο παχύ έντερο
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία)
  • Υπογονιμότητα

 

Ποια τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης;

Παρόλο που η αιτιολογία των ινομυωμάτων είναι ορμονοεξαρτώμενη γονιδιακή και ως εκ τούτου κληρονομική φαίνεται ότι στη σύγχρονη εποχή έχει αυξηθεί επικίνδυνα η συχνότητα τους σε νεαρές γυναίκες πράγμα που μπορεί να αποδοθεί και στη σύγχρονη διατροφή και την αυξημένη περιεκτικότητα  σε φυτοοιστρογόνα των κρεάτων αλλά και των οπωρολαχανικών.

Η αντιμετώπιση της παθολογίας αυτής είναι κατά κανόνα χειρουργική όταν τα συμπτώματα ή η αποτυχία επίτευξης γονιμότητας επιβάλλουν την αφαίρεση τους. Ο χρυσός κανόνας θεραπείας είναι η επεμβατική λαπαροσκόπηση καθώς δίνει την δυνατότητα εύκολης ανάρρωσης  της ασθενούς και εμπεριστατωμένης και ολοκληρωμένης αφαίρεσης τους λόγω της μεγέθυνσης του οπτικού πεδίου που επιφέρει η τεχνική της λαπαροσκόπησης .

Για υποβλεννογόνια ινομυώματα δε, επιλέγουμε την επεμβατική υστεροσκόπηση που χωρίς τομές εισέρχεται στο εσωτερικό της μήτρας και  τα καθαρίζει αναίμακτα. Συχνά για επιπλεγμένα περιστατικά εφαρμόζεται συνδυασμός των δυο μεθόδων.

Τέλος, η πρόοδος της βιοτεχνολογίας έχει καταλήξει στην ρομποτική αφαίρεση των ινομυωμάτων όπου η τρισδιάστατη όραση σε συνδυασμό με την εργονομικότερη συρραφή με το ρομπότ Da Vinci κάνουν ακόμα πιο αναίμακτα περιστατικά και με λιγότερο πόνο και χρόνο στην ανάρρωσή τους.

 

Ευάγγελος Βόγγας | Γυναικολόγος - Μαιευτήρας